Traian Băsescu:”Vreau o luptă contra corupției cu respectarea tuturor normelor!”

Preşedintele Partidului Mișcarea Populară , Traian Băsescu, a fost invitatul jurnalistului Sabin Orcan, joi seară, pe B1Tv.

Principalele declarații:

Despre denunţurile lui Ghiulbenghian :

Eu am văzut în jurul a ce se învârteau toate declaraţiile domnului Ghiulbenghian. Prima era că i-am aranjat dosarul lui Crin Antonescu pentru casă cu Daniel Morar, apoi că tot cu Morar i-aş fi aranjat o retrocedare când eraministrul tineretului şi sportului, apoi tot legat de Morar că nu-ştiu-ce aranjament am făcut, să vină să îl sperie pe Negoiţă cu un dosar de corupţie, asta înainte de a îl desemna eu pe prim-ministru pentru a îl ţine pe Negoiță sub cotrol. Mă întreb cine l-a dirijat, pentru că ţintă a fost Morar. Că am intrat şi eu în acest malaxor, asta e altceva, dar e o campanie de discreditare, şi e un mare păcat ce se face şi cred că sunt anumite instituţii care dausemnale: dacă ne mai încurci cu legea Big Brother, nu te încurcăm, dar găsim un Ghiulbenghian. Ţara asta se pregăteşte să se facă praf, cu atât mai mult cu cât deciziile CCR sunt corecte.

E greu că CCR să dea decizii incorecte, pentru că sunt 9 oameni acolo, dar o majoritate este când se da o decizie. Mă refer în general. Cred că a trecut prin curtea PDL la un moment dat, i-am văzut poză, deci în mod categoric a trecut în curtea PDL, nu a fost o prezenţa continuă, dar clar a trecut (dacă îl cunoaşte pe Florin Ghiulbenghian, n.red) Dacă a fost la recomandarea procurorului anchetator, cred că procurorul nu mai are ce caută în DNA. A compromis instituţia. De fapt, ce să urmăreşti? Un proces de deningrare a unor oameni. Peste mine s-au aruncat atâteamizerii încât sunt aproape imun. Mi-am dat seama că e un joc de deasupra acestui domn Ghiulbenghian, eu l-aş trata că pe un atac mizerabil la CCR.

Nu avem instituţie care să ne garanteze stabilitatea Constituţiei.

Despre măsura arestului preventiv:

Cu Parlamentul poţi să te cerţi, să ai dispute, că preşedinte, că CSM, se întâmplă astfel de lucruri, dar eu, un om suspendat de două ori de Parlament, mai citesc o dată> Parlamentul e organul reprezentativ suprem al poporuluiromân. Nu pot să observ că s-a trecut la o demolare a acestei instituţii. Eu şi când eram în funcţie eram împotriva arestărilor preventive. Radu Ruşanu, mulţi poate ne-am bucurat că l-am văzut cu cătuşe, a fost achitat. Îmi repugnă modul acesta de a se face justiţie. Dacă nu a dat în cap, dacă nu a fost prins în flagrant, dacă nu a încercat să falsifice date, (…) Trebuie să intervină o reţinere, când nu ai alt organ suprem de ce accelerezi pe o demonizare, pe o discreditare totală a organismului suprem de conducere a ţării, când nu există parlamentari care să nu poate fianchetaţi? Să scoatem minciună asta pe care o promovează şi anumite ambasade. Când e vorba de parlamentari, mai ales când e vorba despre arestare pentru fapte petrecute cu 4 ani în urmă, e clar că ne aflăm în faţă unei strategii de distrugere a unei instituţii democratice. Un preşedinte poate să o ia razna, dar 500 de parlamentari nu. Suspendarea a fost o bătălie politică. În 2012, când au călcat Constituţia şi au blocat CCR le-a sărit în cap o lumeîntreagă, în 2007 nu, pentru că au respectat regulile. Dar a fost tratată de electoral că o bătălie politică. Dar gândiţi-va, aproape săptămânal având una, două cereri de arestare pentru parlamentari, tot procedeul durează o săptămâna. Nu există în Europa civilizată, vreo justiţie care să ceară arestare preventivă. Un parlamentar e arestat când e judecat. Eu sunt un adept fără rezerve că nimeni să nu fie scutit în faţă legii când a încălcat legea. E o practică care distruge credibilitatea unei instituţii. Parlamentul nu are, cum are doamna Kovesi, o instituţiei care să apere onoarea. Cat timp poti sa il anchetezi fara sa ceri arestare preventiva este corect. E o structura in stat care e un serviciu de informatii, SRI, care are o directie extrem de importanta, Directia pentru apararea Constitutiei, ma intreb ce fac domnii aia. Acea directie oare nu o fi sesizat ca se produce o mutatie periculoasa in care romanii spun aproape nu mai vrem Parlament? Nu suntem departe. Unde credeti ca scot partidele oameni noi pentru alegerile din toamna? Marea majoritate vor fi tot din astia.

Despre discursul lui Sebastian Ghiţă, potrivit căruia mai mulţi oameni politici din prima linie ar avea dosare penale:

Discursul lui Ghiţă e o mare prostie, dar putem să o punem pe seama omului care se vedea în faţă unui vot pentru arestare. Dar e o mare prostie. De unde ştie el că Zgonea are două dosare? E un om bine informat, dar nu cred căaceste infomatii sunt adevărate. Ce m-a surprins la Ghiţă, o grijă părintească, de Victoraş Ponta, despre care spune nu o să îl trădez niciodată, eu cred că îl întreabă despre el, nu despre Ponta. Când procurorii vor să ştieceva despre Ponta, o să îl întrebe pe el. Ghita e un pusti, chiar daca un pusti cu bani. E o singura mare intrebare- cum a putut sa imprumute pe cineva cu 90 de milioane de euro? Eu asta l-as intreba, aia cu permisul ca a circulat acum 15 ani, nu stiu cand. Niciodata. Nu. Cum nu am primit nici despre Dragos Dobrescu. Daca nu am primit eu informari despre ANRP (..) (Ati primit de la SRI infomari despre Ghita? , n.red) Redactiile sunt alimentate direct de procurori. Ideea e compromiterea totala a celui pe care a pus ochii procurorul, poate pe buna dreptate, dar el vrea compromiterea totala ca sa ii reuseasca arestarea.

Traian Băsescu: Pe 26 luna viitoare voi anunța dacă m-am înscris la Primăria Capitalei.

Share on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Comments

comments